zaterdag 30 mei 2015

Radijsjes uit de tuin

Hoera, ik kon mijn radijsjes oogsten.
De grootste radijs is ongeveer zo groot als een pingpongbal!




vrijdag 29 mei 2015

Etsen

Wat waren de kinderen lief. Zo lief dat ik gewoon mee kon doen met de gastles van de kunstenares op mijn werk.

Ik heb deze karpers zelf ontworpen en in het plaatje gekrast. Daarna zijn ze afgedrukt met blauwe inkt.


maandag 25 mei 2015

Fragmentje

Voor een kort verhaal schreef ik:

Zijn ijskoude lichaam rustte zwaar tegen het hare. Haar ogen schoten open toen het kleine restje warmte met zijn laatste adem langs haar wang gleed. Ze omklemde zijn lichaam innig wetende dat hij haar zojuist zijn leven had geschonken. De ijzige kou die haar lichaam vanuit haar botten vulde bevroor hem in haar greep. Haar bleke vingers gleden door zijn met rijp bedekte haren en ze bedankte hem fluisterend. Voorzichtig duwde ze zijn bevroren, broze lichaam van zich af. Nog eenmaal keek ze naar zijn levenloze gezicht en drukte haar steenkoude lippen zacht tegen zijn wang.
"Dwaas," dacht ze liefdevol. Met een grote grijns stond ze op, haar priemende blauwe ogen zochten naar haar volgende doelwit. Hij had haar de kans gegeven af te maken waar ze aan begonnen was, de destructie van deze toch al strevende wereld.

woensdag 20 mei 2015

Fladder in de rozenstruik

"Piep piep pieperde piep!" Twee merels zaten vanaf de schutting heftig te kwetteren. Hun babyvogel was nog niet klaar om te vliegen en in onze tuin terecht gekomen. Nou hebben ze van onze kat niet heel veel te vrezen, die heeft nog moeite met het vangen van een vlieg, maar dat weten die papa- en mama-merel natuurlijk niet.

Vorig jaar was het ook al raak. Een mereltje dat nog niet kan vliegen en zich dan maar bij ons in de stuiken verschuilt. Gelukkig zorgen papa en mama goed voor Fladdertje. Ze brengen haar wormpjes en andere kleine beestjes en piepen heftig als wij of Fay in de tuin komen.

Zaterdagmiddag raakte Fladder even in paniek en schoot onze keuken in. Voorzichtig pakte ik het vogeltje dat heftig met haar vleugels klapte, maar niet opsteeg, en bracht haar terug naar haar struik.

Maandag zat ze op een ander plekje in de tuin, in de rozenstruik. Daar moest ik even een foto van maken.

maandag 18 mei 2015

Haakworkshop Draad en Praat

Na bijna anderhalf uur in de auto op een grijze zaterdagochtend, stond ik in het wolwinkeltje waar de haakworkshop van Draad en Praat gegeven zou worden. We hadden elkaar al een paar keer via haar blog gesproken, maar het duurde even tot ik de tijd en de moed gevonden had om in mijn eentje naar een haakworkshop te gaan.

Ik was de enige die nog nooit had gehaakt en koos meteen de moeilijkste wol. Lekker pluizig zodat je je steken niet goed ziet. Maar wel erg mooi en super zacht.


Als klein bedankje nam ik een potje drakenthee mee. Ik hoop dat Lisanne dat lekker vindt. Lisanne is trouwens een geweldig lieve vrouw die erg mooi kan haken. Kijk maar naar de leuke Volkswagen en de prachtige bosdieren die ze haakt.
"Sorry dat ik nu pas kon komen. Je zal wel denken, die Margriet schrijft alleen uit beleefdheid dat ze geïnteresseerd is, maar komt nooit opdagen."
Ze wuifde mijn commentaar met een vrolijke lach weg. "Natuurlijk dacht ik dat niet!"


Na anderhalf uur ijverig haken, had ik de bodem bijna af. Dat tellen is nog behoorlijk moeilijk als er om je heen geklets wordt en je eigenlijk ook het gesprek wel wil volgen. Ik heb af en toe een toer uit moeten halen. Maar ik werd er wel steeds handiger in en het was erg leuk om te doen.


Het was markt in Delft. Op de wandeling naar de parkeergarage, zag ik dit lieve speelgoedoventje. Die MOEST even op de foto.


Het is me gelukt om zonder hulp de rest van het haakwerk thuis af te maken. Ik zet het binnenkort op de foto. Dan laat ik meteen onze opgeknapte slaapkamer zien. Hier zie je alvast wat het haakwerk moet gaan worden.

vrijdag 15 mei 2015

Schrijfoefening: De brief van Bloesem

Vandaag ga ik weer naar een write-in. We spraken van te voren af een schrijfoefening te maken en deze tijdens de write-in te bespreken. De oefening was het schrijven van een brief van het ene personage uit je verhaal aan het andere. Je leert daardoor jezelf te verplaatsen in de gedachtegang van je personage. Je raakt vertrouwt met het woordgebruik van je personage. En dat samen maakt dat je een beter beeld krijgt van wie je personage nou eigenlijk is. Het kan je helpen om je personage tot leven te laten komen en het geeft je inzicht in hoe een personage om zal gaan met bepaalde gebeurtenissen, keuzes of personen.

Ik schreef een brief van Bloesem aan Wilg. Bloesem is een gevoelig en onzeker meisje, optimistisch maar ook nog erg kinds. Ik hoop dat ik haar persoonlijkheid en haar gedachtegang over de recente gebeurtenissen in mijn boek heb kunnen vangen in deze brief.

Lieve Wilg,

Ik zou zo graag met je praten. Echt met je praten bedoel ik. Over jouw ouders en je verleden. Toen jij die ene keer over ze sprak, hoorde ik de liefde in jouw stem. Wat waren het voor mensen? Mis je ze niet ontzettend? Hoe zag je leven eruit voordat je wegliep? Ik mis mijn moeder ook. Soms word ik misselijk als ik bedenk welk verdriet ik haar heb aangedaan, maar dan denk ik weer aan Vlam. En dan weet ik dat ik dit moet doen. En dan weet ik ook dat als ik mijn moeder had verteld van mijn plan, ze me nooit had laten gaan. Ik snap het niet, ze houdt veel van mij, hoe kan ze dan niet van mijn broertje Vlam houden? Ze doet vaak net alsof hij nooit bestaan heeft, en als ik erover begin dan wordt ze boos. Een beetje hetzelfde als jij wanneer ik teveel vragen stel over jouw ouders. Je wordt niet echt boos, maar je zegt dan ineens niets meer en wordt heel kortaf. Doet het teveel pijn als ik erover begin? Maar weet je, het is niet goed om je verdriet weg te stoppen. Dat heb ik van Twijgje geleerd. Dan word je rot van binnen, zei ze. Alsof het verdriet een schimmel is die zich steeds verder verspreidt. Dat vind ik maar een akelige gedachte.

Ik vond het heel lief van je dat je voor me opkwam toen Regen zo naar tegen me deed. Even dacht ik dat het je niets kon schelen als Regen zo bot tegen me doet, want je zei er nooit iets over. Nu weet ik dat jij het ook vervelend vindt. Regen is maar een vervelend persoon. Ik snap niet waarom ze altijd zo kwaad is op mij. Ik doe toch niets fout? Ik probeer haar zelfs alles naar haar zin te maken. Toch snauwt ze vaker naar mij dan naar jou. Terwijl jij niet eens je best doet om aardig te zijn tegen haar. Waarom heeft ze zo de pik op mij?

Regen zei dat het dom was om te denken dat we Vlam kunnen reden en al die andere kinderen. Eerst vond ik dat gemeen, maar nu denk ik dat ze wel een beetje gelijk heeft. Hoe kunnen wij met zijn drieën nou een groep kinderen redden? Toch wil ik het niet opgeven. Misschien bedenken we wel een geweldig plan als we zien waar ze de kinderen opsluiten. Misschien zijn er wel geheime gangen te vinden of krijgen we wel hulp.

Het liefste zou ik al deze dingen hardop tegen je zeggen, maar je bent zo stoer en stil, ik durf het niet zo goed. Je wilt vast niet horen dat ik me zo onzeker voel of dat ik het over je ouders wil hebben. Ik zal proberen net zo dapper te zijn als jij.


Liefs Bloesem.  

woensdag 13 mei 2015

Bed wordt tuinbankje

Meivakantie, een mooi moment om de slaapkamer te witten. We haalden het bed uit elkaar. "Ik denk niet dat het bed nog erg stevig is," merkte mijn man op "Hij is al te vaak in en uit elkaar gehaald."

Tja dan moet je natuurlijk een nieuw bed kopen bij de IKEA. (Het nieuwe bed en het eindresultaat van de slaapkamer zal ik binnenkort laten zien.) Het oude bed werd uit elkaar gehaald.
"Misschien kan je van dat mooie paneel nog een bankje maken ofzo," mijmerde ik.

En dus knutselde mijn man een bankje van het oude bed. Het paneel valt een beetje weg en het is een gek bankje. Maar toch ook wel leuk.


zondag 10 mei 2015

Plog: Logeerpartijtje

Maandag 4 mei 15.00 uur. Mijn neefje (13) en nichtje (11) komen bij ons logeren. Na een kopje thee zwaaien we hun moeder uit en mogen de kinderen kiezen wat we gaan doen. We spelen samen een spelletje. Daarna gaan Laura en ik naar boven om in mijn werkkamer te knutselen. Laura is helemaal trots dat ze zelf de draad op de naaimachine kan doen en zelf de spoel kan vervangen.


Ondertussen spelen mijn man en Lucas een potje Talisman. Dat is het favoriete spel van Lucas om te spelen als hij bij ons is.


17:00 uur. Laura en ik gaan samen koken. Laura kneed het pizzadeeg en plukt daarna rucola uit de tuin voor in de salade. Iedereen versiert zijn eigen hoekje van de pizza. Sinds Laura in 2010 voor het eerst kwam logeren is het traditie dat we zelf pizza bakken.



20.00 uur. Een film kiezen. Via Videoland op de tv, kunnen wij films huren. Pirates of the Caribean, was het plan. Maar die stond helaas niet in het keuzemenu. Ook de animatiefilm Turbo over de slak stond er niet bij. 40 minuten lang werd er gezocht en gediscussieerd over de film die we dan wel zouden gaan kijken. Lucas wilde eigenlijk een actiefilm en Laura liever een animatiefilm. Uiteindelijk werd het Shrek 3.

22.00 uur. Naar bed. Om 22.30 ging het licht uit en rond 23.00 uur was het stil. In die tijd waren ze één keer naar beneden gekomen om te melden dat het klokje op hun kamer stil stond en was ik één keer naar boven gegaan om ze te waarschuwen dat ze echt moesten gaan slapen.

5 mei 07.00 uur. De kinderen waren wakker. Ze hadden van bed gewisseld en lagen heel rustig te lezen in de boeken en strips die ik voor ze klaar had gelegd. Een half uurtje later gingen ze heel stilletjes naar beneden om tv te kijken.

11.00 uur. Laura maakte de tas af waar ze de dag ervoor zo ijverig aan was begonnen. We kozen een bestemming voor de middag. Het werd een grote speeltuin in de buurt.


12.00 uur. De speeltuin. Het weer was heerlijk. Er speelden zelfs kinderen in het water. Wij sprongen met zijn vieren op het grote luchtkussen en vermaakten ons prima.


13.45 uur. EVEN lunchen. Dat duurde ruim 45 minuten. De serveerster was ons vergeten. Daarna nog snel even naar buiten, waar we door een enorme regenbui werden overvallen en binnen een paar minuten doorweekt waren. Op natte sokken speelde Laura nog even in de binnenspeeltuin. Wij probeerden op te drogen.


16.00 uur. Thuis snel droge sokken aan en een pyjamabroek. Met een kopje warme chocolademelk natuurlijk, want dat hoort als je natgeregend bent. Daarna namen mijn zus en mijn zwager de kinderen weer mee naar huis. Het was echt een feestje geweest en te zien aan het verrassingsberichtje op mijn memobord, dacht Laura er hetzelfde over.


zaterdag 9 mei 2015

Een kijkje in de woonkamer

Na een kijkje in de keuken, nu een kijkje in onze woonkamer. We hebben na 2/3 jaar eindelijk plinten! De vloer lag er al even, maar de plinten bleven op ons verlanglijstje staan. Nu liggen ze er eindelijk. We kochten ze bij de IKEA en zagen daar ook een leuke salontafel. De eerste keer keken we, maar lieten we hem staan. De tweede keer (toen we terug naar de IKEA moesten voor plinthoekjes) liepen we er meteen weer op af. Deze keer namen we hem maar mee.








maandag 4 mei 2015

D.I.Y. memobord

"Dat kan ik vast ook zelf maken," dacht ik toen ik op verschillende blogs mooie memoborden voorbij zag komen. En dus ging ik aan de slag. Eerst struinde ik het centrum af voor bakjes en toen de kringloopwinkel. Ik heb voor vierkante en rechthoekige bakjes gekozen, maar mocht je echt heel graag ronde willen, dan zijn daar wel opties voor. Zo kan je als je goed zoekt half ronde plantenpotjes vinden voor aan de muur, half ronde bekers met zuignapjes voor de badkamer, of helemaal ronde bekers met een beugel voor in de badkamer. De laatste optie is wel een stuk duurder.


Benodigdheden:
Een plank - restant €0,00
Bruine en witte verf - restant €0,00
Roze verf - Karwei €1,99
Knopjes 3 keer - Karwei €4,47
Montagekit - restant €0,00
Schroeven - restant €0,00
Theedoosjes - Xenos samen €4,28
Kurk - restant €0,00
Bakjes voor aan de verwarming - kringloop samen €3,00
Verder: kwasten, schroevendraaier, boormachine, schuurpapiertje, schilderstape

Totaal: €13,74


Stap 1: Haal de schroefjes uit de theedoosjes. Smeer de gaatjes eventueel dicht met houtvuller.

Stap 2: Schuur de letters van het bakje. Plak het bakje af met schilderstape als je met meerdere kleuren wilt werken.


Stap 3: Schilder alle onderdelen in de gewenste kleuren en laat het goed drogen.


Stap 4: Boor gaatjes in je plank op de plek waar je de plank later aan de muur wilt bevestigen.

Stap 5: Meet uit waar je de knopjes wilt hebben. Bevestig de knopjes aan de plank

Stap 6: Meet uit waar je de bakjes en de kurk wilt hebben. Teken dit af. Plak de bakjes vast met montagekit. Je hebt niet heel veel kit nodig. Laat het geheel 30 minuten drogen.


Stap 7: Monteer je memobord aan de muur. Verberg eventueel de schroeven met een likje verf.


Stap 8: Vul je memobord zoals jij dat leuk vindt.

zaterdag 2 mei 2015

Wat dan wel?

Wat dan wel? Daar sloot ik het blogbericht over mijn zesde jaarcontract mee af. Wat zou ik willen doen als ik niet bij mijn huidige werkgever kan blijven? En als het werk wat ik nu doe niet voor het oprapen ligt. Wat dan wel?

Ik dacht er lang en diep over na. En soms maakt dat me heel verdrietig, soms maakt het me heel enthousiast. Er zijn natuurlijk een heleboel dingen te bedenken, maar dan komt mevrouw realisme me weer toespreken: 'Daar zijn geen banen in te vinden.' 'Daar verdien je niets mee.' 'Dat is veel te onzeker.' enzovoorts. Wat ik doe als ik ergens niet uit kom: een woordweb maken!