woensdag 15 oktober 2014

Chococake met zoute karamelsaus

Ik maakte deze keer voor visite, maar de cake was erg droog, dus heb ik er de volgende dag zoute karamelsaus bij gemaakt. 

Ingrediënten:
200 gram boter
200 gram suiker
4 eieren
100 gram bloem
100 gram zelfrijzend bakmeel
2 eetlepels cacaopoeder
4 eetlepels zonnebloem olie
snufje zout
olie en wat bloem voor de cakevorm
half zakje maltezers
1 kopje hagelslag
2 eetlepels melk

1 kopje suiker
1/4 kopje water
1 klontje boter
1 scheutje melk
1 schepje bloem

1/2 theelepel zeezout

Bereiding
- Laat de boter op kamertemperatuur komen. Mix het daarna met de suiker tot een gladde massa.
- Voeg één voor één de eieren toe en blijf mixen.
- Zeef de bloem, het zelfrijzend bakmeel en het cacao poeder boven het beslag en schep dit voorzichtig door.
- Voeg 4 eetlepels zonnebloemolie toe en een snufje zout. Schep dit door het beslag.
- Vet een cakevorm in met wat olie en bestuif met wat bloem.
- Bak de cake op 175 graden voor 40 tot 50 minuten. Laat de cake daarna even afkoelen. 
- Zet een kopje hagelslag met 2 eetlepels melk even in de magnetron. meng dit met een vork tot een plakkerige massa.
- Snij de cake over de lengte doormidden, leg de bovenkant voorzichtig opzij. 
- Smeer de onderkant in met het hagelslagmengsel. Verdeel daarover de maltezers. (Eventueel de maltezers eerst halveren)
- Leg de bovenkant weer voorzichtig op de onderkant. Laat de cake in de koelkast afkoelen en stevig worden.

- Smelt 1 kopje suiker in een pannetje met 1/4 kopje water. Blijf erbij en roer tot de suiker licht bruin wordt. 
- Haal de pan van de warmtebron af. 
- Meng 1 klontje boter, een scheutje melk en 1 schepje bloem door de karamel, tot het helemaal gesmolten is. Eventueel boven een laag vuur. 
- Voeg als laatste het zeezout toe. 
- Dien de cake op en schenk de karamelsaus erover uit. Besprenkel het geheel eventueel met nog wat zeezout. 

1 opmerking: